5 tips voor jouw ideale fotoboek

26/08/2015

Fotografie

fotoboek maken 1

In een eerder artikel schreven we over verschillende creatieve ideeën voor je digitale foto’s. Eén hiervan is het maken van een digitaal fotoalbum. Tegenwoordig is het heel simpel om een fotoboek vanuit je luie stoel te bestellen, het is zelfs mogelijk om dit op je tablet te doen! Maar hoe maak je nu jouw ideale fotoboek?

1. Selecteer een fotodienst die je bevalt

Er zijn meerdere aanbieders die variëren in prijs, kwaliteit en de snelheid waarmee ze leveren. Je kunt daarbij denken aan Albelli, CEWE en Photobox. Maar ook winkels zoals Kruidvat en Hema bieden deze service aan. Zorg dat je gebruik maakt van de speciale software voor jouw fotoboek. Kies er echter altijd voor om de software te downloaden. Dit is stabieler dan de optie om te werken via een tool in de browser. Je kunt vervolgens foto’s veilig en gemakkelijk uploaden, een keuze maken uit de mooiste designs en je hebt de mogelijkheid om offline te werken.

2. Kies het juist formaat

Wil je iemand een persoonlijk fotoboek cadeau doen? Of wil je een gezellig weekendje weg vastleggen in een voordelig fotoboekje? Een speciale gebeurtenis vraagt vaak om een groter formaat. Maak een keuze tussen een vierkant, een liggend of een staand formaat. Andere aspecten zoals het aantal pagina’s, speciaal papier of een spiraalbinding zijn ook aan te passen.

fotoalbum soorten

3. Automatisch je boek maken

Wil je zelf creatief aan de slag of kies je ervoor om automatisch een voorstel te laten maken? Dat laatste is handig als je minder tijd hebt. Je geeft zelf aan welke foto’s je in het album wil hebben en vervolgens wordt het fotoboek voor je ontworpen. Kies genoeg foto’s zodat je pagina’s goed gevuld zijn. Vaak kun je zelf een keuze maken voor een standaardvormgeving. Het album is klaar terwijl je wacht.

4. Toch liever zelf aan de slag?

Wil je toch liever je eigen album vormgeven zodat het helemaal aansluit bij je wensen? Begin dan met een leeg album. Selecteer je meest hilarische, ontroerende of memorabele foto’s en geef vervolgens per pagina van het album aan of je hier één, twee of drie afbeeldingen wilt plaatsen. Kies een indeling van de fotovakken op de pagina en zet de gewenste foto’s hierin. Het formaat van de vakken kun je nog enigszins wijzigen. Ook kun je de foto in- of uitzoomen als de resolutie dat toelaat. Bewerk de foto door de helderheid of het contrast aan te passen, speciale effecten te gebruiken, je afbeeldingen te spiegelen of draaien. Je kunt vaak met de software kleuren aanpassen en clipart, sjablonen en kaders gebruiken.

fotoboek vormgeven

5. Voeg een tekst toe

Altijd handig zodat je later nog weet waar die foto ook alweer genomen is. Of zet grappig commentaar bij foto’s van een feest om zo de sfeer aan te geven. Met het programma van de fotodienst is het heel gemakkelijk om een tekst toe te voegen. Je kunt ook het lettertype en de kleur aanpassen.

Dankzij bovenstaande tips krijg je een fotoalbum dat helemaal aan je wensen voldoet. Er zijn natuurlijk nog meer handigheidjes te gebruiken. Hierdoor kun je nog eens extra nagenieten van je mooiste ervaringen.

, , ,