De prachtige beelden van ‘time-lapse fotografie’

16/06/2015

Fotografie

timelapse foto

De naam zegt het al: verloop van tijd. Het betekent dat je meerdere foto’s maakt van een bepaald proces en het is razend populair op het moment. Door de verschillende foto’s achter elkaar te plakken maak je een versnelde film. Het maken kost veel tijd maar het resultaat is verbluffend. Je hebt overigens geen dure fotocamera nodig, het maken van een time-lapse is ook met een iPhone te maken. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een time-lapse in één afbeelding weer te geven in plaats van in een video. Zo kun je op een prachtige wijze bijvoorbeeld dag en nacht in een wereldstad weergeven. In dit artikel wordt echter de variant met de video toegelicht.

Wat moet je daarvoor doen?

 1. Kies een onderwerp uit.
  Dit kan dus van alles zijn: groeiend gras, een zonsop- of ondergang, wolken die overdrijven, een bloem die uit de knop komt, een verkeersrotonde. Je kan het zo gek niet bedenken of het is geschikt hiervoor, de enige vereiste is dat je focust op een punt en dat er daar sprake is van beweging.
 2. Bedenk hoeveel tijd je hieraan wilt besteden.
  Op een verkeersrotonde of zebrapad is meer actie waar te nemen dan bij een groeiende grasspriet. Voor een langer termijn project, bijvoorbeeld de buikgroei bij een zwangere vrouw, is het van belang dat je iedere dag dezelfde positie inneemt.
 3. Als je alle foto’s hebt verzameld, kan je ze op de computer aanpassen en ze daarna met behulp van software als een film laten afspelen.
 4. Voeg (indien gewenst)  tekst en achtergrondmuziek aan je film toe.

Time-lapse met je Iphone.

Je kan gemakkelijk en snel time-lapse videos’s maken met je Iphone. Zorg ervoor dat je batterij goed opgeladen is, want het zou jammer zijn als je telefoon er halverwege het opnemen mee ophoudt. Ook is het handig om je toestel op vliegtuigmodes te zetten, zodat de opname niet gestoord wordt.

Met een statief houdt je de opname onbeweeglijk en kan je de telefoon zijn werk laten doen. Open de camera en verschuif de knop naar time-lapse of vertraagd. Druk in het midden van je scherm om het beeld scherp te krijgen en de opname kan beginnen.

Smartphone time-lapse apps:

Als je meerdere opties wilt voor je film dan zijn er voor zowel Iphone als voor Android diverse gratis en betaalde apps, onder andere:

 • Framlapse voor Android is gratis, de Pro-versie kost € 3,19
 • Lapse It Time is gratis en geschikt voor beide besturingssystemen, de Pro-versie kost € 1,99
 • O snap! is een gratis versie voor Apple

Op deze video wordt een reis van twee jaar door Europa op magische wijze getoond:

,