De perfecte foto

07/09/2013

Fotografie

perfecte fotoJe fotografeert graag, maar hoe leg je nou dat ene moment vast precies zoals jij het vast zou willen leggen? Kortom, hoe maak je de perfecte foto? Hoe voorkom je dat de foto onscherp, overbelicht of juist precies vanuit de verkeerde hoek wordt gemaakt? Er is een aantal zaken dat in acht moet worden genomen voordat de perfecte foto gemaakt kan worden.

De camera
Een goede camera maakt betere foto’s dan een slechte camera, logisch. Toch zijn er op elke camera wel een aantal functie te vinden die kunnen helpen de kwaliteit van de foto te optimaliseren. Bijvoorbeeld kan de flits op een bepaalde manier in worden gesteld, maar ook de ISO-waarde waarover je hieronder meer zult vinden.

De belichting
De belichting is een van de belangrijkste zaken wanneer er een foto wordt gemaakt. Een mooie belichting kan juist net dat beetje extra aan de foto geven, terwijl onder- of overbelichting de foto juist verpest.

Onderbelichting kan worden voorkomen door gebruik te maken van de flits. Nadeel hiervan is dat door de flits de foto juist weer overbelicht kan worden en je bijvoorbeeld glimmende voorhoofden ziet. De ISO-waarde kan bijdragen aan de helderheid van de foto. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe helderder de foto. Door met deze instellingen te experimenteren kan onderbelichting dus worden voorkomen zonder de negatieve bijeffecten van de flits. Om overbelichting te voorkomen, kan de ISO-waarde juist lager worden gezet. Meer informatie over de ISO-waarde vind je hier.

De omgeving
omgevingDe plaats waar de foto wordt gemaakt is ook van belang voor de uitstraling die de foto in zijn algeheel zal geven. Een foto die buiten wordt gemaakt zal een andere indruk geven dan een foto die juist binnenshuis wordt genomen. Het is daarom van belang om een plek te kiezen die goed past bij hetgeen dat je wilt fotograferen. Een portretfoto maak je niet midden op straat waar de kans groot is dat er ook andere hoofden bij op komen te staan, hoewel deze omgeving uiterst geschikt is voor bijvoorbeeld een fashionshoot.

Ook is het van belang te letten op de hoek van waaruit de foto wordt genomen. Het kan zijn dat het plaatje een beter geheel vormt wanneer er schuin van rechts wordt gefotografeerd, in plaats van recht van voren, omdat de lichtinval dan bijvoorbeeld net wat beter is.

Het weer kan ook invloed uitoefenen op de uiteindelijke foto. Een zonnige foto heeft een vrolijkere uitstraling dan een foto met grijze lucht waar de regen uit de lucht komt vallen.

De focus
focusMet de focus van de camera kunnen ook nog zaken worden verricht die de foto zeker ten goede kunnen komen. Zo kan bij het fotograferen van een persoon extra worden gefocust op deze persoon, waardoor de achtergrond wazig wordt en de aandacht voor de persoon alleen maar groter wordt. Ook bij landschappen kan dit van pas komen, door een aantal zaken die minder van belang zijn die zich op de voorgrond bevinden, wat vager voor te laten komen, waardoor alle aandacht naar het landschap zelf gaat.

,